post-title Si funksionon Wi-Fi http://nisatel.al/wp-content/uploads/VLORA-WIFI-1.jpeg 2018-08-09 22:10:39 yes no Posted by: Categories: HiTech

Si funksionon Wi-Fi

Si funksionon Wi-Fi

Teknologji   WiFi  një nga më të premtuarit deri tani në fushën e komunikimeve kompjuterike. WiFi (Wireless Fidelity) – përkthyer nga Anglishtja – ” përkushtim pa tel“. Teknologjia Wi-Fi i referohet një nga formatet për transmetimin e të dhënave digjitale mbi kanalet e radios. Fillimisht, pajisjet WiFi u projektuan për përdoruesit e korporatave për të zëvendësuar rrjetet tradicionale kabllore. për rrjetit me tel  Kjo kërkon një zhvillim të plotë të topologjisë së rrjetit dhe vendosjen manuale të qindra metra kabllo.

Rrjeti WLAN(Wireless Local Area Network) është një lloj i rrjetit të zonës lokale (LAN) që përdor valët e frekuencave të frekuencave të larta për të komunikuar dhe transferuar të dhëna midis nyjeve, në vend të lidhjeve kabllore. Ky është një sistem fleksibël i transmetimit të të dhënave që përdoret si një zgjerim – ose alternativë – e një rrjeti lokal kabllor brenda një zyreje, ndërtimi ose brenda një territori të caktuar. Kjo teknologji ju lejon të kurseni paratë tuaja duke mos pasur nevojë të vendosni kabllot, dhe lehtësia e instalimit nuk heq kohë për punë komplekse të mirëmbajtjes. Zgjatja dhe rikonfigurimi i rrjetit për WLAN nuk është një detyrë e vështirë: pajisjet e përdoruesit mund të integrohen në rrjet duke instaluar pa tel adaptuesit e rrjetit.

Përdorimi i rrjeteve pa tel radio frekuencave, sepse valët e radios brenda dhomës depërtojnë nëpër mure dhe tavane. Gama ose mbulimi i shumicës së sistemeve të WLAN arrin 160 m, varësisht nga numri dhe lloji i pengesave të hasura. Rrjetet wireless zakonisht janë më të besueshme se rrjetet kabllore.  Shpejtësia e funksionimit është e krahasueshme me shpejtësinë e rrjetit kabllor. Në të njëjtën mënyrë si në një rrjet konvencional, bandwidth i një WLAN varet nga topologjia e saj, boot, distanca në pikën e qasjes, dhe kështu me radhë. Numri i përdoruesve është pothuajse i pakufizuar. Mund të rritet thjesht duke instaluar pikat e reja të qasjes. Duke përdorur pikat e aksesit të mbivendosura në frekuenca të ndryshme (kanale), rrjeti pa tel mund të zgjerohet duke rritur numrin e përdoruesve në një zonë.

1 video

Teknologjitë dhe standardet Wi-Fi

Për të transferuar të dhëna Wi-Fi  përdorime frekuencat 2.4 GHz dhe 5 GHz. Deri më sot, standardet janë 802.11a, 802.11b dhe 802.11g. Komunikimi ofrohet brenda rrezes 80 – 300 metra  nga një pikë standarde e qasjes në një zonë të hapur. Nëse ka antena më të fuqishme ose amplifikues sinjali, transmetimi i të dhënave mund të kryhet në një distancë deri në 20 kilometra.

Për produkte të pajtueshme nga shitësit të ndryshme Wi-Fi në vijim grupet e Wi-Fi Alliance, ish WECA, e cila përfshin më shumë se 80 kompani të mëdha, të tilla si Cisco, Lucent, 3Com, IBM, Intel, Apple, Compaq, Dell, Fujitsu, Siemens, Sony, AMD  dhe të tjerët.

Wi-Fi përdor dy teknologji për gjenerimin e një sinjali broadband në rajonet e frekuencës (FHSS) dhe të përkohshme (DSSS). Standarde të ndryshme nuk sigurojnë përputhshmëri të plotë. Prodhimi në këtë situatë mund të kombinohen pajisjet.

Specifikimet 802.11b përcaktojnë vetëm një metodë transmetimi – DSSS. Kështu, rrjetet 802.11b do të bashkëveprojnë me sistemet 802.11 DSSS, por jo me 802.11 FHSS. Standardi vepron në një frekuencë prej 2.4 GHz, me një transmetim prej 11 Mbps.

Specifikimi 802.11a ofron normat e të dhënave deri në 54 Mbps, megjithatë, ajo është aktivizuar për kanalin më shumë informacion të vëllimshëm – brezin frekuencor 5,15–5,825 GHz. Qarku i përdorur në 802.11a quhet multiplexing ndarjes orthogonal frekuencave (OFDM).

Standardi 802.11g përdor skemën multiplexing OFDM, e cila lejoi të arrijë një bandwidth prej 54 Mbps.

Rrjetet e korporatave kompjuterike bazohen kryesisht në pajisjet Wi-Fi që përdorin standardet 802.11b dhe 802.11g.

802.11 g është standardi më premtues për transmetimin e të dhënave wireless me shpejtësi të lartë në rrjetet e komunikimit.

Çfarë përfshin zona mbulimi Wi-Fi?

Qendra e saj është e ashtuquajtura pika e aksesit, e cila formon një territor me rreze deri në 100 metra, është quajtur gjithashtu hotspot  ose një zonë Wi-Fi. Një pikë qasjeje nënkupton një pajisje të veçantë – një router-router i lidhur me një kompjuter në shtëpi ose një server të organizatës nëpërmjet një lidhjeje të zakonshme Ethernet. Këto pajisje mund të jenë si tip i brendshëm ashtu edhe i jashtëm.

Ekziston gjithashtu një transferim i antenës retranslating jashtë, për shembull në çatinë e shtëpisë.

Çfarë është kaq e mirë për rrjetin Wi-Fi pa tel për përdoruesit?

Nuk është projektuar për transferimin e të dhënave në distanca të gjata, për këtë ekziston teknologjia Wi Max dhe celulari.  Por ajo kryen funksionin e saj shumë mirë. Në mënyrë që përdoruesi të jetë në rrjet, mjafton vetëm të futet në rreze të veprimit të tij. Të gjitha cilësimet bëhen automatikisht.

Pas kësaj, puna e përdoruesit nuk dallon nga puna në një rrjet normal Ethernet. Nëse është e nevojshme, qasja në burimet lokale mund të bëhet mbrojtje me fjalëkalim.

sot ka shumë pajisje që mbështesin Wi-Fi. Para së gjithash, këto janë laptopë.

Pika e hyrjes me modem ADSL, PCI kartelë Wi-Fi për PC dhe PCMCII për laptopë – një set për telat e zvogëlimit (foto ZDNet).

Ka modemë ADSL që janë konfiguruar me një pikë aksesi.

Mjafton që të lidhni një tel telefon me të, të krijoni parametrat e duhur të aksesit dhe apartamentin tuaj të bëhet një zonë interneti.

Gradualisht shfaqen dhe lojtarët MP3 me valë, printera, ka gjithashtu një telefon celular dhe telefon “hibrid” shumë interesant.

Wi-Fi sot përdoret jo vetëm për punë serioze, por edhe për argëtim. Pra, për shembull, në Amerikë, funksioni i përhapur i “gjuetisë” quhet   Gjuetia Wi-Fi.

Skaneri Hot Spot.  Lodra e preferuar e gjuetarëve për Wi-Fi.

Shumë njerëz shkojnë në makinat e tyre apo bikes, fitore në të gjithë vendin, hartë vendet ku ju mund të përfitojë internet falas, ose thjesht për të parë burimet lokale ZoguZi – kafene, apartamente dhe madje edhe një McDonald “s.

Në përgjithësi, nëse jeni një pronar me fat të një laptop apo PDA që mbështet komunikimin me valë, shikoni për ikonën “Wi-Fi”, pyesni rreth.

Pajisjet Wi-Fi

Çmimi i komponentëve të Wi-Fi po bie me shpejtësi. Në të ardhmen, qasja Wi-Fi do të bëhet e kudogjendur dhe kjo rrjet global  do të mbushet me një sërë pajisjeve të pajtueshme Wi-Fi:

Kompjuterët celularë  – Sipas hulumtimit të tregut (In-Stat), 5.7% e të gjitha kompjuterë të lëvizshëm  në 2002 u pajisën me Adaptorë Wi-Fi  Në prodhim, kjo pjesë u rrit në 35% në 2003, dhe në 90% në 2005.

PDA – HP, Toshiba dhe Palm  paraqitur tashmë PDA me përshtatës Wi-Fi të integruar, dhe njoftoi shumë pajisje të tjera, pamja e të cilave pritet.

Telefonat celularë  – Imagjinoni telefon celular  me mundësi shtesë për të punuar në rrjetin Wi-Fi, të marrë të dhëna shpejt dhe inexpensively, për të shikuar përmbajtje të broadband (të tilla si video streaming, etj), ose me mundësinë për të kaluar në rrjetin e korporatave të ndërmarrjes apo në shtëpi në zë mbi standardin IP, duke shpenzuar me kujdes tuaj do të thotë. Inxhinierët më të mirë të kompanive botërore të tilla si Intel, Atheros, Broadcom, INTERSIL, Texas Instruments dhe të tjerët do të përpiqen për të ofruar zgjidhje të ngjashme në vitet e ardhshme. Motorola ka prezantuar tashmë një telefon celular me mbështetje Wi-Fi.

makina – Makinat e reja tashmë janë të ngopura me pajisje që kanë nevojë për shkëmbim të shpejtë të të dhënave dhe mund të përdorin Wi-Fi për këtë qëllim. Së shpejti ju do të jetë në gjendje për të ardhur në çdo stacion të shërbimit (në vitet e ardhshme, ata do të jenë të pajisur me pikat e nxehta) dhe inxhinierët do të zbatoj diagnozën automjetit tuaj nga distanca (ju nuk mund të merrni edhe nga makina dhe nuk fikur motorin), ju ngarkoni të dhënat e reja për kërkesën tuaj: MP3-së , përditësoni bazën e të dhënave të sistemit tuaj të navigimit dhe shkarkoni numrin më të fundit të Wall Street Journal ose Kommersant në formatin audio për të dëgjuar për mënyrën e punës. Kur parkoni makinën, do të kontaktojë rrjetin Wi-Fi në shtëpi dhe do të përditësojë informacionin për veten tuaj për shitësin ose kompaninë tuaj të sigurimit.

Lojë consoles  – Konsolet e lojërave do të lidhen me rrjetet private dhe publike Wi-Fi dhe do të bëhen platformë për lojëra multiplayer.

Pajisje shtëpiake  – Sot u shfaqën komponentë Wi-Fi të super-lirë me konsumim jashtëzakonisht të ulët të energjisë. Kjo është baza për pajisjet masive të të gjitha pajisjeve moderne në shtëpi me komponentë Wi-Fi. Pajisjet shtëpiake mund të dërgojnë dhe marrin informacione (për shembull, MP3 players mund të shkarkoni muzikë të re ose kamera digjitale video do të jetë në gjendje të dërgojë raportin që keni qëlluar në pikën më të afërt të nxehtë).

Avantazhet dhe disavantazhet e Wi-Fi

Avantazhet e Wi-Fi 
Ju lejon të vendosni rrjet pa kabllo hedhjen,  mund të zvogëlojë koston e vendosjes dhe zgjerimit të rrjetit. Vendet ku kabllo nuk mund të vendosen, për shembull, jashtë dhe në ndërtesa me vlerë historike, mund të shërbehen nga rrjetet pa tel.

Pajisjet Wi-Fi shpërndahen gjerësisht në treg. Një pajisje prodhues të ndryshëm  mund të ndërveprojnë në nivelin bazë të shërbimeve.

Rrjetet Wi-Fi mbështesin roaming, kështu që stacioni i klientit mund të lëvizë në hapësirë, duke lëvizur nga një pikë hyrje në tjetrën.

Wi-Fi është një grup standardesh globale.  Ndryshe nga telefonat celularë, pajisjet Wi-Fi mund të punojnë në vende të ndryshme anembanë botës.

Disavantazhet e Wi-Fi 
Gama e frekuencave dhe kufizimet operative në vende të ndryshme nuk janë të njëjta; në shumë vende evropiane lejohen dy kanale shtesë që janë të ndaluara në SHBA; Në Japoni, ka një kanal tjetër në pjesën e sipërme të zonës, dhe vendet e tjera, për shembull Spanja, ndalojnë përdorimin e kanaleve me frekuencë të ulët. Për më tepër, disa vende, për shembull Italia, kërkojnë regjistrimin e të gjitha rrjeteve Wi-Fi që funksionojnë jashtë ose kërkojnë regjistrimin e një operatori Wi-Fi. Në Rusi, është gjithashtu e nevojshme të regjistrohen rrjetet Wi-Fi.

goxha konsumi i lartë i energjisë krahasuar me standardet e tjera, e cila redukton jetën e baterisë dhe rrit temperaturën e pajisjes.

Standardi më i popullarizuar i enkriptimit të WEP mund të prishet relativisht lehtë edhe me konfigurimin e duhur (për shkak të forcës së dobët kyçe). Përkundër faktit se pajisjet e reja mbështesin një protokoll më të avancuar të kodimit të të dhënave WPA, shumë pika të qasjes më të vjetra nuk e mbështesin atë dhe duhet të zëvendësohen. Miratimi i standardit IEEE 802.11i (WPA2) në qershor të vitit 2004 dispononte një skemë më të sigurtë, e cila është e disponueshme në pajisje të reja. Të dyja skemat kërkojnë një fjalëkalim më të vazhdueshëm se ato që zakonisht janë caktuar nga përdoruesit. Shumë organizata përdorin encryption shtesë  (p.sh. VPN) për mbrojtjen e ndërhyrjeve.

Wi-Fi ka një gamë të kufizuar.  Një tipar standard Wi-Fi router standard 802.11b ose 802.11g ka një rreze prej 45 m të brendshme dhe 90 m nga jashtë. Distanca gjithashtu varet nga frekuenca. Wi-Fi në brezin 2.4 GHz shkon më larg se Wi-Fi në brezin 5 GHz, dhe ka një rreze më të vogël se Wi-Fi (dhe para-Wi-Fi) në një frekuencë prej 900 MHz.

Mbivendosja e sinjaleve të një pike hyrëse të mbyllur ose të koduar dhe një pikë hyrje e hapur që vepron në një ose në kanalet fqinje mund të pengojë qasjen në pikën e qasjes së hapur. Ky problem mund të ndodhë me një dendësi të lartë pikash aksesi, për shembull, në masë të madhe ndërtesa apartamentesh, ku shumë banorë vënë pikat e tyre qasje Wi-Fi.

Pajtueshmëria e paplotësuar në mes pajisjeve nga prodhuesit e ndryshëmose pajtueshmëria e paplotë me standardin mund të rezultojë në lidhje të kufizuar ose shpejtësi të reduktuar.

Leave a Reply

  • ÇERTIFIKATË ISO 18001
  • ÇERTIFIKATË ISO 27001
  • ÇERTIFIKATË 9001
  • ÇERTIFITKATË ISO 14001